Cornelis Vreeswijk

8 augusti 1937 – 12 november 1987

Cornelis Vreeswijk var en svensk nederländsk singer-songwriter och poet, född den 8 augusti 1937 i IJmuiden, Nederländerna, och död den 12 november 1987 i Stockholm, Sverige. Han var känd för sina sånger och dikter som ofta handlade om sociala frågor och samhällskritik.

Cornelis Vreeswijk flyttade till Sverige när han var tolv år gammal och började senare sin karriär som musiker och poet på 1960-talet. Hans mest kända sånger inkluderar bland annat ”Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind”, ”Deirdres samba” och ”Somliga går med trasiga skor”.

Vreeswijk var också känd för sitt sociala engagemang och sin kamp för mänskliga rättigheter. Han var en stark förespråkare för homosexuellas rättigheter och kämpade också för de romska folkens rättigheter.

Som person beskrevs Cornelis Vreeswijk som en komplex personlighet med en passion för musik och poesi. Han hade en stark röst och var skicklig på att använda den för att förmedla känslor och budskap i sina sånger och dikter. Han hade också en omtänksam och humoristisk sida, men kämpade samtidigt med personliga problem som alkoholism och psykisk ohälsa under stora delar av sitt liv.

Cornelis Vreeswijk anses ofta vara en av de mest inflytelserika och framgångsrika trubadurerna i Sverige. Under 2010 gjordes en svensk dramafilm, kallad Cornelis, om hans liv. Den regisserades av Amir Chamdin.