Carl Michael Bellman

4 februari 1740 – 11 februari 1795

Var en svensk låtskrivare, kompositör, musiker, poet och underhållare. Han är en central figur i den svenska sångtraditionen och har fortfarande ett kraftfullt inflytande i svensk musik, liksom i skandinavisk litteratur. Han har jämförts med Shakespeare, Beethoven, Mozart och Hogarth genom att använda eleganta rococo klassiska referenser i komisk kontrast med sorgligt drickande och prostitution – omedelbart beklagade och firande i sången.

Bellman är mest känd för två diktsamlingar, Fredmans sånger och Fredmans epistlar. Varje samling består av cirka 70 låtar. Det allmänna temat är alkohol, men låtarna kombinerar ord och musik för att uttrycka känslor och stämningar från humoristisk till elegant, romantisk till satirisk.

Bellmans lånare omfattade kung Gustav III i Sverige, som kallade honom en mästarförstärkare. Bellmans låtar fortsätter att utföras och spelas in av musiker från Skandinavien och på andra språk, inklusive engelska, franska, tyska, italienska och ryska.

Flera av hans låtar, inklusive Gubben Noak och Fjäriln vingad, är kända av många svenskar och hans arv innehåller vidare ett museum i Stockholm och ett samhälle som väcker intresse för honom och hans arbete.