Abba

ABBA var en svensk popgrupp bildad i Stockholm 1972 av Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Gruppnamnet härstammar från första bokstaven i respektive namn.

De blev en av de mest kommersiellt framgångsrika grupperna i populärmusikens historia som toppade listorna över hela världen mellan 1974 till 1982. ABBA vann Eurovision Song Contest 1974 på The Dome i Brighton, Storbritannien vilket gav Sverige sin första triumf i tävlingen. 

De är den mest framgångsrika gruppen som har deltagit i tävlingen. ABBA beräknas ha sålt 340 till över 500 miljoner skivor vilket gör dem till en av de mest sålda musikartisterna genom tiderna. De är också det mest sålda bandet från Europa och utanför den engelsktalande världen. Det är inte bara skivor som har sålts med ABBA utan tröjor, bilder, mössor ja du kan till och med hitta vattenflaskor med ABBA tryckt på. 

ABBA var den första gruppen från ett icke-engelsktalande land att uppnå en konsekvent framgång i engelsktalande länder, däribland England, Irland, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och USA.